Taske former / Firkantet taske

Firkantet taske

Oprettet den 06-10-2013 © M. Clausen

Toilet taske

Dette er en "how to do" guide til hvordan du laver en firkantet fest taske, toilet taske, penalhus - eller hvad end du nu måtte ønske denne form skal bruges til. Denne form bliver oftest refereret til som "penalhus metoden", fordi når der flettes med (meget) mindre tern, får man et penalhus ud af det. Det kommer meget an på hvilken brede/længde og størrelse tern man har lyst til at arbejde med. Der er mange måder at gøre dette på, de følgende billeder viser hvordan jeg finder det nemmes.

Til tasken, som er vist på det første billede, er der i alt brugt 350 lapper i målet 7,5 x 16 cm. På billedet her ovenfor er der vist hvor mange "dele" man skal flette, som til sidst skal syes sammen. Du skal bruge 2 af hver det, bortset fra den lille "tykke" række der ligger i midten, (den skriver jeg om senere).

Først fletter du de 2 firkanter - som senere hen vil blive siderne på din taske. En side består af 3 dele, som vist ovenfor.

 Vi starter med den midterste del. Først fletter du et par lapper hen af, ikke mere end 4 til 5 stykker, så du har som på billede 1.
Herefter fletter du modsat det du normalt ville flette, nemlig "tilbage" igen, som vist på billed 2.
Nu har du faktisk overlappet dit tidligere flet som du kan se i ringen på billed 3. Men fortvivl ikke, for dette er meningen. Nu fortsætter du tilbage til du har den ønskede længde, derefter gør du på samme måde i den anden ende - lav en firkant og så tilbage igen. Du kan se på billede 4 hvordan det kommer til at se ud når det opverlapper hinanden.

 Dette er en færdig "midte" til din side på tasken. Hvordan den bliver syet sammen, viser jeg længere nede af siden.

Du skal nu lave et hjørne til den firkantede ring der skal være omkring den midterste række du lige har flettet. Det gør du således:

Først fletter du et enkelt tern tilbage, som vist på billede 1.
Så fletter du et tern fremaf igen, som vist på billede 2.
Så fletter du ellers videre i den retning som du nu har fået begyndt på, - se billede 3 og 4, - indtil du mener at du skal have et hjørne igen, så gør du det samme én gang til.

Det gælder hele tiden om at lave en ring der passer til den sidste du har lavet. Pas på at din midterse flettet række ikke bliver for lang fra starten, da det ellers vil gøre din taske MEGET stor til sidst. Du kan se på billedet ovenfor hvor stor firkanten blev på trods af at det var en lille midte.
Nu hvor du er færdig med denne firkant, kan du glæde dig til at lave endnu en af samme slags - jeg lover dig at denne gang bliver det meget nemmere for dig- hjørner er ikke så svære som de ser ud til.

Du skal nu flette 2 helt almindelige rækker/ringe, dette gøres på den helt almindelige basis måde. Det svære er så at regne ud hvor lange de skal være. Det regnes ud på følgende måde:

Som du kan se på firkanten, på billedet ovenfor, er der markeret med røde prikker i hvert "hak". I hjørnerne er der kun markeret med ét hak, da det passer med ét hak når der skal syes sammen. Når du har talt dine "hakker" (i dette tilfælde 26 stk), skal du gange det med 2, altså 26 x 2 = 52 lapper til én ring. Nu har du antallet af lapper til én ring. Du skal i alt bruge 2 ringe.

Nu mangler du kun at flette "samleren" som jeg kalder den. (Det skyldes at den til sidst skal samle de 2 halvdele af tasken). Den flettes på samme måde som det midterste af taskesiderne, den skal dog have (i dette tilfælde) 52 lapper, altså det samme antal som en almindelig ring (i dette tilfælde) skal. Når du når til lap nr. 26 vender du om og begynder at flette tilbage og fletter den sammen i enden når du når tilbage.
Nu har du flettet alle de dele du skal bruge, og nu skal du så til at samle tasken.

Måden du syr en firkantet taske sammen på, er ikke så forskellig fra hvordan du syr en almindelig taske sammen. Tricket ved den række som overlapper hinanden lidt, er at stramme rigtig godt til, hver gang du syr fra det ene tern til det andet. På den måde kommer det næsten ikke til at være synligt. Du kan se et eksembel nedenfor:

 

Når du nu skal sætte disse tre dele til taskens side sammen, fungere det som på samme måde som under "sådan gør du" - vejledningen. Det er stadig lidt ligesom puslespilsbrikker der skal passe sammen, som vist på billedet ovenfor. Det giver lidt sig selv når du kan mærke at det "falder i hak" med hinanden.

Når du har syet en taske side sammen ser det således ud. Nu skal du til at sy den ene ring på.

Det foregår igen på samme måde som det hele tiden har gjort. Når du når til hjørnet af tasken, skal du blot gøre som vist på billedet ovenfor.

Når du har syet begge taskesider sammen, så har du 3 dele tilbage som skal syes sammen. 2 taskesider, og "samleren" som kommer til at virke som bund i tasken.

Du starter med at sy "samleren" på den ene taske side, gerefter på den anden side, så du til sidst får dette resultat:

Jeg har valgt at bruge denne taske til toilet taske. Der kommer en lynlås i den lidt senere, men havde ikke lige den rigtige længde hjemme. HUSK at du skal bruge en bred lynlås til denne type tasker, ihvertfald hvis du vil have en stor model.

Rigtig god fornøjelse med projektet.