Her har jeg forsøgt at lave en opskrift på hvordan man fletter en almindelig taske sammen. Jeg synes det er svært at illustrere og beskrive, men har gjort mit bedste. Håber det hjælper dig på vej, ellers er du meget velkommen til at kontakte mig hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan kontakte mig HER.
 
Jeg har også lavet et par videoer som ligger i min facebook gruppe.
Klik på facebook billedet for at komme til gruppen.

Flettebræt

Hvis du vil se en god måde at opbevare dine foldede lapper på, kan du klikke HER.

Sådan gør du

Oprettet den 18-08-2013 © M. Clausen

Først klipper du alle de lapper ud du skal bruge. Antallet af lapper variere alt efter hvor stor du ønsker din taske skal være, til hvor store lapper du bruger. Du kan læse mere om størrelsen af lapper under SKABELONER
Når man har flettet en "ring" (jeg forklarer længere nede hvad en "ring" er), skal man altid have et lige antal lapper til hver ring, ellers kan man ikke lukke ringen til sidst.

Du starter med at vende den side du vil have skal blive vist på tasken, ned mod bordet. Derefter folder du den halvvejs - på det lange led.

Herefter åbner du din lap igen, og folder hver yderkant ind mod midten.

Det ser ud som vist på billedet ovenfor.

Efter du har foldet begge yderkanter ind mod midten, folder du lappen sammen på midten igen (igen) så den bliver som på billedet ovenfor.

Nu folder du så din lap sammen på midten.
 

Når du har fundet midten af din lap, tager du den ene ende af din lap og folder ind mod midten.

Det sammen gør du med den modsatte ende, så den lap kommer til at se ud som på billedet ovenfor.
 

Herefter folder du din lap sammen på midten igen, og du har nu lavet din første lap, som er klar til at bliver flettet med. TILLYKKE!

De to "lommer" der nu er kommet i hver lap, skal man bruge til at stikke den næste lap igennem.
 

Det kommer til at se således ud. Den første lap man fletter vil altid sidde lidt løst, men det skal du ikke være bekymret for, den bliver rettet når man "lukker ringen".

Herefter stikker du den næste lap ned igennem den anden lap.
 

.... så det kommer til at se ud som på billedet ovenfor. Herefter fortsætter du så lang som du ønsker din taske skal være. HUSK at der skal være et lige antal lapper i hver række.

Når du har flettet alle de rækker du mener der skal til for at lave din taske, er du klar til at begynde at samle rækkerne til ringe.

Som jeg nævnte tidligere, så skal du fjerne den første lap du satte i rækken, og sætte den i den i den sidste lap i den række du lige har lavet. Den første lap kommer til at se ud som på billedet vist ovenfor.
 

.... Det ser ud som vist på billedet ovenfor, at lappen nu er sat sidst i rækken..

Herefter "åbner" du den lap du lige har sat i sidst i rækken, så den ser ud som på billedet ovenfor.
 

Nu gælder det om at holde tungen lige i munden. Du skal nu folde den ene lap ned i den forreste lap, og derefter ned i "lommen" på den sidste. Jeg har ikke rigtig beskrive det bedre end det, og så vise jer de billeder jeg har taget, som måske illustrere det lidt bedre:

 

Tillykke, du skulle nu gerne have lavet din første ring.
 

Du skal nu igang med at lave bunden på din taske. Du starter med at hæfte din snor fast som vist på billedet ovenfor. Det er meget vigtigt at du finder en snor der ikke skærer igennem det materiale du fletter med. Det er lidt en hårdfin grænse at vælge den snor og det materiale der passer sammen.
 

Når du har hæftet din snor fast, putter du snoren "ned igennem huldet" i bunden, så du kommer til at sy på ydersiden af tasken.
 

Jeg syr altid kun på ydersiden af tasken. Der er nogen der mener det er nødvendigt at sy på både yder og indersiden, men det finder man bedst ud af hvad man selv synes det kræver. Når du så er på ydersiden af bunden, starter du med at sy opad, som vist på billedet ovenfor.

Herefter syr du ned på den modsatte side, og strammer godt til så de to sider mødes. Det er igen meget vigtig ikke at stramme så meget at man skær igennem det materiale man syr med, men stadig nok til at tasken bliver solid.
 

Herefter fortsætter du op igen....

.... og derefter videre til den næste firkant. Det vil sige at hver gang du syr 2 firkanter sammen, så gør du det faktisk 1½ gang. (Op, ned og op igen). Dette gør at tasken bliver solid og ikke falder fra hinanden, hvilket også er derfor jeg ikke mener det er nødvendigt at sy den på indersiden.

Når du når til enden af bunden, stikker/bøjer du den ene firkant ind i tasken, som vist på billedet ovenfor.
 

Herefter gør du som du har gjort hele vejen igennem bunden, altså fletter op, ned og op igen. Efter dette sik sakker du dig tilbage til midten og gør det samme ved den anden ende.

Det færdige resultat skulle gerne se således ud.

Nu skal du til at sy de resterende ringe på din bund. Som du kan se på billedet ovenfor, så er der 2 slags "sider" på firkanterne. En ensidet og en tosidet. Dette fungere lidt ligesom et puslespil hvor brikkerne skal passe sammen.
 
 
På den ring du nu placere oven på din bund skal den 2sidet ende af en firkan passe ned mod en ensidet firkant. (Tænk på det som et puslespil hvor brikken sakl passe ind i huldet). Har forsøgt at vise det med pile som på billedet ovenfor.
 

Herefter er princippet det samme som ved bunden. Op, ned og op igen og så videre til næste firkant.

....
 

Op, ned og op igen og så videre til næste firkant. Sådan fortsætter duindtil du har alle dine ringe syet på din taske.

Nu skal du til at sy lynlås i din taske. Det kan godt lyde mere svært end det egentlig er, men jeg har prøvet at illustrere det så godt jeg kan. Du skal have din lynlås til at side fast som på den nederste gule ring på billedet. Det gør du ved at stikke nålen igennem lynlåsen, - som vist på den øverste gule ring.

Herefter skal du lade nålen glide den i den nærmeste lomme fremad, som vist.

Herefter op igen i den "lomme" der peger op mod lynlåsen. Sådan fortsætter du hele vejen rundt.

Lynlås inderside

Sådan ser det ud fra indersiden af tasken. Beklager det ikke lige er samme taske, men glemte at tage billedet da jeg syede lynlåsen i, men princippet er dog det samme :-)

Ved nogen tasker kan det være nødvendigt at springe en enkelt firkant over når man når til enden. Man kan også vælge at sy den fast, det har ikke den store betydning. Jeg har valgt at springe den over på denne taske.

Sådan ser det ud tæt på, når du har syet lynlåsen i.

Det færdige reslutat kom til at se sådan ud.

Det tog mig LANG tid at forstå hvordan disse taske blev syet sammen, men det er ventetiden værd. Din første taske vil aldrig blive "perfekt", og man skal igennem et par stykker før man finder en rutine. Mit råd er at starte med en lille taske med store tern.

Held og lykke med dit projekt, du er velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål.

 

 

 

TrekantsfletNår du er mere øvet i basis teknikken, kan du med fordel prøve dig frem med trekantsflet. Du finder en vejledning HER.